Youtube logo
Menu

Hvorfor overvåkning?

Overvåkningsanlegg blir (dessverre) en stadig større del av vår hverdag. Mange vil før eller siden anskaffe seg et overvåkningsanlegg.

Dimensionering

For å få det fulle utbytte av anlegget er det viktig at det aktuelle behovet analyseres slik at det er mulig å prosjektere overvåkningsanlegget optimalt.

Skal en prosess i en maskin overvåkes, er det en ubetinget fordel med et meget vidvinklet kamera, som kan dekke et stort område kombinert med en liten monitor, f.eks. en 10". Man er interessert i å overvåke en ensartet handling og kan derfor enkelt se avvik på ett utstyr.

Hvis man derimot ønsker å overvåke en forretning mot f.eks. tyver, nytter det ikke å forsøke med det samme utstyr. På 4 m avstand er en person på 1,85 m ikke mer enn 7 cm høy, og et ark A4 papir er ikke mer enn 9 x 12 mm! Ergo er det ikke et utstyr som kan avsløre den slags detaljer.

Her er det en fordel enten med et kamera på en motor, som beveger det fra side til side eller flere kameraer og en omskifter kombinert med min. en 12" monitor. Se en oversikt over objektiver og beregningsformler, som sikrer et korrekt valg av objektiv og kamera.
 

Valg av monitor

Ved valg av monitor er det en tommelfingerregel som sier at avstanden mellom monitor og bruker bør være ca. 5 x skjermens diagonal altså tommemålet for monitoren. Eksempel for en 10" monitor er avstanden ca. 10 x 5 x 2,54 cm = 125 cm.
 

Kan kameraet "se" i mørke?

Med hensyn til lys er mange i den villfarelse, at moderne CCD-kameraer kan se i mørke. Teknisk sett er det korrekt, for de fleste kameraer har en følsomhed på 0,1-2 lux, men i praksis er det umulig å se noe fornuftig på en monitor, hvis lyset ved kameraet er under ca. 10 lux.

NB. 2 lux svarer til fullmåne.
 

Et videosignal er analogt, dvs. at styrken av signalet gir informasjon om lysstyrken og kontrasten på monitoren avhængigt av signalet fra kameraet. Det er dermed snakk om stadig mindre informasjonsmengde i takt med dempningen av lyset.
Lengden av signalkablen har lite å si, vel å merke hvis det er av ordentlig kvalitet, og det er først ved trekk på over 200-300 m, at det er nødvendigt at forstærke signalet.

NYHETER

TILBUD

KONTAKT

Spør Monacor?

Hvis du har spørsmål eller kommentarer, vennligst ta kontakt med oss på 8155 1940 eller send oss en e-post.